penkek sukahati
Assalamualaikum.
Malam ni,
mood aku rajin sikit. Sikit je la memandangkan mak aku tak berapa nak sihat. Lelah
duk jaga anak sedara aku yang banyak ragam. Bukan aku tak tolong tapi dah tak
larat dah. Aktif sangat. Okay. Cadangnya nak buat pancake. Nampak menggoda
habis bila tengok pancake tebal2 and bulat2 dekat tv. So, aku pun google la
resepi dia. Confident gila muka aku bila tengok resepi and terangguk-angguk. Semangat
berkobar-kobar ni. Eheh.
Bila check
barang2, aku tengok tepung takde. Walaweh! Main ingredient tu. Bukan namanya
penkek kalau hamba Allah yang tu takde. Hampa dah aku. Then, mak aku cakap
mintak tolong ayah aku suruh beli. Aku dengan gumbiranya nak start masak bila
dah ada tepung. Sungguhlah yang orag dahulu kala cakap, malang tak berbau. Baru
aku perasan, telur takde weh. Nak guna sebiji je. Tapi, yang sebiji tu pun
takde. Lepas tu, niat aku nak buat secara serius tu pun bertukar rasa macam nak
buat eksperimen je. So, aku teruskan tanpa guna telur. Gigih aku buat and
hasilnya…
*cadangnya nak letak gambar. tapi, tak boleh pulak. takpe la. nanti bila yang comel sikit. ahaks.
Jadilah penkek
jagung sukahati. Memang kalau dinilai dari segi rupa tu, jauh ke belakang la
kan. Tapi, rasa dia boleh tahan dowh. Ayah aku cam takut2 je nak makan. Tapi,
aku paksa jugak. Kecik hati aku kalau dia tak nak try. Hahaha. Dengan paksa
relanya ayah aku try. dia tak kata apa2, tapi tunjuk thumbs up. Bangga seh.
Sebab ayah ak uni susah gak nak puji orang depan2. Kira bagus dah tu dia tunjuk
tanda best. Tapi, memang best apa. Hahaha. Masuk bakul angkat sendiri betul.
Kalau ada
siapa2 yang terasa nak try guna resepi ak uni. Boleh la guna ye…
RESEPI PENKEK JAGUNG SUKAHATI (3 keping)
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 susu pekat
2 sudu besar susu cair
1 ½ sudu
besar gula
2 sudu besar jagung dalam tin
Sedikit air (tak nak bagi pekat sangat)
1 sudu the esen vanilla
Haa! Tu la
resepi yang aku cipta sendiri. Hahaha. Oleh sebab aku ni memang gila jagung,
so, aku ubahlah sikit. Korang pun boleh guna apa2 yang korang suka. Raspberi ke,
nenas ke, pisang ke, atau apa2 je la. hasilnya memang manis sikit and tak perlu
makan dengan madu kea pa ke. Tapi, kalau nak tambah pun ikut suka hati korang. Dah
nama pun penkek sukahati. Okay. Nak tau step dia? Jap. Aku nak rewind balik
sebab aku main campak je.
CARA-CARA :
1. Hancurkan gula
dengan air panas. Biarkan.
2. Campurkan tepung
gandum dengan baking powder. Gaul sekali.
3. Campurkan susu
pekat dan esen vanilla dalam gula tadi. Kacau.
4. Gabung sekali
no.2 dan no.3
5. Tambah jagung
dan sedikit air kalau pekat sangat.
6. Sedia untuk
dimasak.
Seingat aku la. biarpun baru buat tadi, aku dah ingat-ingat-lupa. Maklumlah,
main buat je. So, rajin2 kan lah diri cuba ye.
Comments
Post a Comment