penkek sukahati

Assalamualaikum.

Malam ni, mood aku rajin sikit. Sikit je la memandangkan mak aku tak berapa nak sihat. Lelah duk jaga anak sedara aku yang banyak ragam. Bukan aku tak tolong tapi dah tak larat dah. Aktif sangat. Okay. Cadangnya nak buat pancake. Nampak menggoda habis bila tengok pancake tebal2 and bulat2 dekat tv. So, aku pun google la resepi dia. Confident gila muka aku bila tengok resepi and terangguk-angguk. Semangat berkobar-kobar ni. Eheh.

Bila check barang2, aku tengok tepung takde. Walaweh! Main ingredient tu. Bukan namanya penkek kalau hamba Allah yang tu takde. Hampa dah aku. Then, mak aku cakap mintak tolong ayah aku suruh beli. Aku dengan gumbiranya nak start masak bila dah ada tepung. Sungguhlah yang orag dahulu kala cakap, malang tak berbau. Baru aku perasan, telur takde weh. Nak guna sebiji je. Tapi, yang sebiji tu pun takde. Lepas tu, niat aku nak buat secara serius tu pun bertukar rasa macam nak buat eksperimen je. So, aku teruskan tanpa guna telur. Gigih aku buat and hasilnya…


*cadangnya nak letak gambar. tapi, tak boleh pulak. takpe la. nanti bila yang comel sikit. ahaks.

Jadilah penkek jagung sukahati. Memang kalau dinilai dari segi rupa tu, jauh ke belakang la kan. Tapi, rasa dia boleh tahan dowh. Ayah aku cam takut2 je nak makan. Tapi, aku paksa jugak. Kecik hati aku kalau dia tak nak try. Hahaha. Dengan paksa relanya ayah aku try. dia tak kata apa2, tapi tunjuk thumbs up. Bangga seh. Sebab ayah ak uni susah gak nak puji orang depan2. Kira bagus dah tu dia tunjuk tanda best. Tapi, memang best apa. Hahaha. Masuk bakul angkat sendiri betul.
Kalau ada siapa2 yang terasa nak try guna resepi ak uni. Boleh la guna ye…


RESEPI PENKEK JAGUNG SUKAHATI (3 keping)

1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 susu pekat
2 sudu besar susu cair
1 ½  sudu besar gula
2 sudu besar jagung dalam tin
Sedikit air (tak nak bagi pekat sangat)
1 sudu the esen vanilla


Haa! Tu la resepi yang aku cipta sendiri. Hahaha. Oleh sebab aku ni memang gila jagung, so, aku ubahlah sikit. Korang pun boleh guna apa2 yang korang suka. Raspberi ke, nenas ke, pisang ke, atau apa2 je la. hasilnya memang manis sikit and tak perlu makan dengan madu kea pa ke. Tapi, kalau nak tambah pun ikut suka hati korang. Dah nama pun penkek sukahati. Okay. Nak tau step dia? Jap. Aku nak rewind balik sebab aku main campak je.


CARA-CARA :

1.      Hancurkan gula dengan air panas. Biarkan.
2.      Campurkan tepung gandum dengan baking powder. Gaul sekali.
3.      Campurkan susu pekat dan esen vanilla dalam gula tadi. Kacau.
4.      Gabung sekali no.2 dan no.3
5.      Tambah jagung dan sedikit air kalau pekat sangat.
6.      Sedia untuk dimasak.

Seingat aku la. biarpun baru buat tadi, aku dah ingat-ingat-lupa. Maklumlah, main buat je. So, rajin2 kan lah diri cuba ye.



Comments

Popular posts from this blog

Perancis sini mari!

another dream

Love you, Mom.